Грузини Туреччини: проблема пошуку ідентичності в умовах курдсько-турецького конфлікту

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-7943.2.1.2019.172521

Ключові слова:

Туреччина, курди, вірмени, грузини, конфлікт, автохтонність, етнічна мобілізація

Анотація

Мета дослідження полягає в науковому осмисленні процесів, які відбувалися в сучасній Туреччині і були пов’язані з руйнуванням (крахом) характерної для тоталітарної системи ідеології («всі мусульмани – турки»); комплексному вивченні чинників, які поставили нетурецькі етнічні групи перед необхідністю заміни старої ідеології на нову.

Методологічною основою дослідження є загальнонаукові універсальні принципи об’єктивності, системності і всебічності, а також порівняльно-історичний, історико- типологічний, проблемно-хронологічний та структурно-функціональний методи.

Наукова новизна отриманих результатів зумовлена тим, що вперше здійснюється ґрунтовне дослідження соціально-економічного, суспільно-політичного і культурного розвитку поліетнічного населення Туреччини на тлі протистояння поміж компактно проживаючих етнічних груп та інших етнічних спільнот.

Висновки. Запропоновано шляхи розв’язання даної ситуації, які полягають у зближенні і консенсусі етнічних позицій і моральних цінностей етнічних груп. Серед грузинського, вірменського і турецького населення існують розбіжності у поглядах на питання про автохтонність населення, яке мешкає в Тао-Кларджеті, зокрема грузин. Очевидна позиція турків і вірмен, але незрозумілою залишається відсутність самосвідомості у певної частини грузин щодо цієї проблеми. Попри зазначені тенденції, поліетнічне населення Туреччини набуло багатого досвіду спільного проживання з турецьким народом, який необхідно ефективно використовувати для захисту інтересів етнічної мобілізації та збереження національної самобутності.

Біографія автора

Tamaz Putkaradze, Батумський державний університет імені Шота Руставелі

Доктор історичних наук, доцент

Посилання

Putkaradze, T. (2009). Polevaia etnograficheskaia ekspeditciia v Shavsheti [Field ethnographic expedition in Shavsheti]. Shavshet [in Russian].

Toria, M. (2009). Poiski identichnosti i rol etnicheskoi mobilizatcii v eskalatcii gruzino-osetinskogo vooruzhennogo konflikta 90-kh godov XX veka [The search for identity and the role of ethnic mobilization in the escalation of the Georgian-Ossetian armed conflict in the 90s of the twentieth century]. In Kavkazskii etnologicheskii sbornik. (Vol. 11). Tbilisi [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-26

Як цитувати

Putkaradze, T. (2019). Грузини Туреччини: проблема пошуку ідентичності в умовах курдсько-турецького конфлікту. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музеєзнавство і пам’яткознавство, 2(1), 71–77. https://doi.org/10.31866/2617-7943.2.1.2019.172521

Номер

Розділ

КУЛЬТУРНА ПАМ’ЯТЬ І ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК